Kategória: Aktuális.

Az UEFA és az Európai Parlament sporttal és focival is foglalkozó tagjainak 2007. július 4-i ülésén Fazakas Szabolcs, quaestor, üdvözölte a Bizottság kezdeményezését, de egyben kiemelte, hogy az nem eléggé veszi figyelembe a labdarúgás speciális jellegét, és ezzel veszélyezteti ennek az egész világon elismert európai "terméknek" a jövőjét.

A futball ugyanis nem olyan "termék", amelyre módosítás nélkül lehetne alkalmazni a belső piaci és versenyszabályokat, hanem teret kell engedni az önszabályozásnak. Nem helyes, ha itt nyitva hagyják a viták polgári jogi rendezésének lehetőségét, mert így a belső szabályozás hátrányba kerül. Hasonlóképp problémát jelenthet, ha a játékosokat a normál munkavállalókkal egy kalap alá veszik, mert így megakadályozzák a foci jövőjét biztosító utánpótlás támogatását.

Az UEFA is különleges elbánást igényel a központilag értékesített reklám- és televíziós jogok tekintetében, hisz mint a Champions League elsöprő sikere mutatja, ez az anyagilag gyenge helyzetben levő nemzeti szövetségeket, kis klubokat és az utánpótlás javát is szolgálja.
– Az Európai Parlament Michel Platinivel, az UEFA elnökével közösen levélben fordult José Manuel Barrosohoz, a Bizottság elnökéhez és az illetékes biztoshoz, Jan Figelhez, hogy a tervezett fehér könyv tükrözze az EP álláspontját, és vegye figyelembe a labdarúgás speciális áru jellegét – fejtette ki a képviselő.
(BrandTrend)