Kategória: Aktuális.

A ProSiebenSat.1 Group és az SBS Broadcasting Group részvényesei aláírták a részvény átruházási szerződést. A részvény átruházási szerződés 2007. július elején realizálódik majd.
"Ez a tranzakció egy lényeges lépés a ProSiebenSat.1 Group jövőjét illetően. Az SBS Broadcasting Group mind földrajzi, mind stratégiai szempontból ideális a ProSiebenSat.1 számára. Az SBS felvásárlása egy olyan befektetés, amellyel még változatosabbá válnak a bevételi forrásaink.  A ProSiebenSat.1 és az SBS egyesülése révén egy, a tevékenységeknek az új piacokra történő kiterjesztéséhez, illetve további csatornákba, online szolgáltatásokba és tartalomszolgáltatásba való befektetésekhez szükséges, már bizonyított szaktudással és a szükséges forrásokkal rendelkező páneurópai műsorszolgáltató platform jön létre" – nyilatkozta Guillaume de Posch, a ProSiebenSat.1 Media AG ügyvezető igazgatója. "Az egész a tartalomról szól. Nagyobb kritikus tömeget fogunk elérni, amely az európai jelenlétünkön keresztül lehetővé teszi számunkra kiváló minőségű műsorok szélesebb választékának gyártását. Az egyesített csoport hatékonyabb működésre lesz képes, és célja, hogy az EBITDA  határértékét 22,2 százalékról 25-30 százalékra növelje az elkövetkező néhány év alatt, így létrehozva a növekedésbe fektethető további alapokat." – tette hozzá a vezető.

Patrick Tillieux, az SBS Broadcasting Group jelenlegi ügyvezető igazgatója és a ProSiebenSat.1 Group leendő operatív igazgatója szerint – "Az SBS sikerének egyik kulcsa a helyi vezetés erejében rejlik, amely kombinálja a helyi piac ismeretét a vonzó demográfiai csoportok számára célzott televízióállomások létrehozásához szükséges vállalkozó szemlélettel és kreativitással.  Az SBS helyi tevékenysége sokat fog profitálni a két egymást kiegészítő vállalat egyesüléséből, melynek eredményeként egy erős páneurópai hálózat jön létre. Forrásainkat csoport szinten fogjuk megosztani, növelve ezáltal a vásárló- és értékesítő erőnket, átvéve a legjobb eljárásokat és központosítva számos feladatkört. Ez növeli a megtakarításaink mértékét, javítja a jogokhoz való hozzáférést, és kiterjeszti jelenlétünket a reklámpiacon."

"Az előzetes szinergia-tárgyalásokon kiderült, hogy a német központú médiabirodalom különös fontosságot tulajdonít a magyarországi TV2-es csoportnak." – nyilatkozta Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója. "Az SBS hálózatán belül Magyarország hasonlít leginkább a németországi piachoz, éppen ezért mi nemcsak hogy stratégiai szövetségeseivé válhatunk a Pro7Sat1 csatornáknak, de a jövőben Magyarország gyártóbázis is lehet a németországi produkciók számára."
Azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokra lehet számítani a TV2-ben, a vezérigazgató az alábbiakat mondta: "A TV2-ben semmilyen személyi változásra nem kell számítani. Az új központi vezetés maximálisan megbízik a helyi igazgatói csapatban. Mint ahogy az a hivatalos kommünikéből is kiderül, az SBS értékét alapvetően a helyi vezetők kompetenciája határozta meg. Személy szerint büszke vagyok arra, hogy a TV2 az SBS eredményének közel 20 százalékát adta, és markánsan tudta befolyásolni ezt az egyedülállóan sikeres tranzakciót."

Az új, ProSiebenSat.1 Media AG nevet viselő csoport székhelye Münchenben lesz. A vásárlás eredményeképp a ProSiebenSat.1 Group 13 európai országra terjeszti ki tevékenységét. Az új csoport többek között 24 ingyenes tévécsatornát, 24 pay (fizetős) csatornát és 22 rádiócsatornát kínál. A ProSiebenSat.1 Group 77 millió európai televíziós háztartásra terjeszti ki elérhetőségét, ezzel az Európai Unió második legnagyobb televízió műsorszolgáltatójává válik. A 2006-ra vonatkozó előzetes számítások szerint az SBS megvásárlása 48 százalékkal – 2,1 milliárd euróról 3,1 milliárdra – növeli a bevételeket. Az EBITDA 43 százalékkal, 484 millió euróról 691 millióra fog változni. Az SBS ismétlődő EBITDA mutatója 2006-ban 207 millió euró volt. 2007 első negyedévében 36 milliós EBITDA mutatót produkált, ami 16 millió eurós – 79 százalékos – növekedést jelent.

A vállalat arra számít, hogy a tranzakció megnöveli az egy részvényre jutó alapvető megtakarításokat és az így előidézett megtérülés idővel meg fogja haladni a ProSiebenSat.1 Group tőkeköltségét. Az egyesítésből eredő szinergiák értéke évi 80 – 90 millió euróra tehető, melynek kétharmada költségcsökkentésből, egyharmada pedig további bevételből származik. A tervezett szinergiák teljesértékű realizálása előreláthatólag 2010-re történhet meg. A vásárlást teljes mértékben az alábbi bankok és
befektetési intézetek által újonnan alapított és vezetett hitelintézetek finanszírozzák: Bank of America, Calyon, Credit Suisse, HypoVereinsbank, JP Morgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley és a Royal Bank of Scotland. A vállalat – az előtörlesztés 2007. augusztusi teljesítésével – 150 millió euró visszafizetését tervezi az esedékességi idő lejárta előtt.

Miután a tranzakciót jóváhagyta a ProSiebenSat.1 Group kizárólag független tagjaiból álló felügyelő szerve, a Független Igazgatótanács (Independent  Directors’ Committee, továbbiakban: IDC) elnöke, Greg Dyke bejelentette: "Felülvizsgáltuk a teljes tranzakciós folyamatot és jóváhagytuk a tranzakciót. Úgy gondoljuk, hogy a ProSiebenSat.1 valós értékén vásárolja meg az SBS-t.  Az SBS ezen kondíciókkal történő megvásárlása nagyon vonzó lehetőség a ProSiebenSat.1 számára ahhoz, hogy egy Európában egyedülálló televízió csoportot hozzon létre." Citi pénzügyi megfelelőségi opcióval erősítette meg, hogy a tranzakció alapjául szolgáló vállalati érték pénzügyi szempontból megfelelő a ProSiebenSat.1 számára.

A két csoport integrációja a tranzakció lezárását követően azonnal megkezdődik. Patrick Tillieux, az SBS ügyvezető igazgatója operatív igazgatóként csatlakozik a ProSiebenSat.1 Group  vezetői testületéhez. Felelősségi köre a nemzetközi televíziós, rádiós, nyomdai, és csoportszintű műveletekre tejed ki.

Az SBS Broadcasting Group átvételének részeként a ProSiebenSat.1 Group 2008 közepén új stratégiai részvényest is kaphat a Telegraaf  Media Groep N.V. személyében, mely az SBS Broadcasting Group részvényeinek 20 százalékát birtokolja, és újrainvesztálási opciós joggal rendelkezik az új csoportban és megszerezheti a szavazati jogot biztosító törzsrészvények 12 százalékát, melynek tulajdonosa a Lavena  Holding 5. A z opciós jog érvényesítésével a Telegraaf Media Group a ProSiebenSat.1 Group részvénytőkéjének 6 százalékát birtokolná. A Lavena Holding 5 vállalaté lenne a részvénytőke 44,7 százaléka és a törzsrészvények 76 százaléka szemben a korábbi 50,7 és 88 százalékokkal. A 37,3 százalékos szabad saját tőke változatlan maradna.
A ProSiebenSat.1 Media AG tanácsadói a Citi, a Milbank, a Tweed, a Hadley & McCloy LLP, a Pricewaterhouse Coopers és a Susat voltak.
(BrandTrend)