Kategória: Aktuális.

A borkóstolón az 50-60 EP képviselő, és a több százas vendégsereg a tokaji régió legfinomabb boraival ismerkedhetett meg. A megnyitóbeszédek sorát Joseph Daul az EP Mezőgazdasági Bizottságának korábbi elnöke, jelenlegi néppárti frakcióvezető kezdte. Daul személyesen is érintett a tokaji ügyben, mint francia elzászi politikus. Az elzászi Tokai borok pedig a megállapodás vesztesei, mert 2007. április 1-étől már nem használhatják a Tokai megjelölést. Joseph Daul köszöntőjében megjegyezte, hogy a franciák átengedték a Tokaji névhasználatot a magyaroknak, a magyarok pedig Sarkozyt adták a franciáknak.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy már csak azért is érdemes volt csatlakozni az EU-hoz, mert magunkban soha nem lettünk volna képesek kiharcolni a Tokaji név kizárólagos használatát a magyar Tokaj régió (és a történelmi borrégióhoz tartozó kis szlovák terület) számára sem az unión belül, sem az unión kívül. Igaz, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok még átmenetileg használhatja a tokay megnevezést, ez ellen harcolnunk kell, de végre van határidő. Tabajdi Csaba megköszönve Joseph Daul-nak a részvételt igazi európai gesztusnak nevezte azt, hogy az elzászi képviselő eljött a rendezvényre, annak ellenére, hogy régiója az uniós megállapodás vesztese. Tabajdi felajánlotta, hogy ha az elzásziak már nem használhatják a tokaji elnevezést, a magyarok segítenek az elzászi identitás megőrzéséért folytatott küzdelemben.

Ficsor Ádám, az FVM uniós ügyekben felelős szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a borkóstoló segítséget jelent a tokaji név kizárólagos használatáért folytatott küzdelemben. Fontos ez a mai nap azért is, mert gesztust tettünk az elzásziaknak, akik ezt a nevet már nem használhatják tovább. A szakállamtitkár kiemelte, hogy az Európai Parlament kiváló terepe a magyar agrártermékek, a magyar borok népszerűsítésének.
(BrandTrend)