Kategória: Aktuális.

A kuratórium döntése alapján 2006-ban a NIOK Alapítvány Év Civil Szervezete Díját a Levegő Munkacsoport kapta. Az Év Egyéni Adományozója Díjat Küllői Péter, míg Az Év Vállalati Adományozója Díjat a MOL Nyrt. nyerte el. A díjaknak elsősorban eszmei értéke és társadalmi rangja van, ugyanakkor a Levegő Munkacsoport a GLOBAL NRG Zrt. jóvoltából 1 millió Ft-os pénzjutalomban, a MOL Nyrt. a Braun & Partners Pro Bono Felelősség Díjában is részesül.

A jelöltek közül sokrétű szempontrendszer alapján a NIOK nemzetközileg is elismert nonprofit szakemberekből, illetve a gazdasági szféra sikeres résztvevőiből álló kuratóriuma választotta ki a győzteseket. A kuratórium a 2006. évi tevékenységet értékelte elsősorban, de nagyon fontos szempont volt a fenntarthatóság, az eredetiség, a folyamatosság és a példaértékű magatartás is. A NIOK kuratóriuma közel 150 jelölés alapján választotta ki a díjazott szervezetet, vállalatot, illetve magánszemélyt.
A NIOK 1995-ben alapított három díjának – Az Év Vállalati Adományozója, Az Év Egyéni Adományozója, és Az Év Civil Szervezete – célja, hogy elismerjék azokat a gazdasági szervezeteket és magánszemélyeket, akik a magyarországi felelősségvállalásban adományaikkal élenjárnak, valamint díjazzák azokat a civil szervezeteket, akik példaértékű munkát végeznek.

Támogatók:
Az Év Civil Szervezete a GLOBAL NRG Zrt. jóvoltából 1 millió Ft-os pénzjutalomban részesül.
Az Év Vállalati Adományozója a Braun & Partners Pro Bono Felelősség Díjában részesül.
A díjátadó ünnepséget az Antenna Hungária támogatta.
A NIOK díjkiosztó helyszínét a Vakok Általános Iskolája biztosította.
A NIOK díjkiosztóra a Budapest Bortársaság szállította a borokat.
Külön köszönet Somának, Grósz Artúr Valentinnek, és önkénteseinknek a közreműködéséért.

Braun & Partners Pro Bono Felelősség Díj
A Braun & Partners Pro Bono Felelősség Díj abból a felismerésből táplálkozik, hogy a hazai vállalatok társadalmi felelősségvállalása és aktív társadalmi részvétele mindannyiunk közös ügye. A NIOK kuratóriuma által kiválasztott Év Vállalati Adományozója részesül a Braun & Partners Pro Bono Felelősség Díjában. A MOL Nyrt. személyes egyeztetést követően egy olyan társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó szolgáltatást vehet igénybe, amely a vállalati struktúrához, és a cég igényeihez illeszkedik. A CSR tanácsadás értéke 1 millió forint.

AZ IDEI DÍJAZOTTAK:

Az Év Civil Szervezete: Levegő Munkacsoport
Az elmúlt évben átláthatóan, hatékonyan, célorientáltan, a többi civil szervezet számára példaértékűen működő szervezet kapta a díjat. A Levegő Munkacsoport megalkuvás nélkül, folyamatosan aktívan dolgozó, határozott fellépésű civil szervezet. 2006-ban a Hangkook-ügy kapcsán tanúsított magatartásuk jó példája annak, hogy egy civil szervezet igenis lehet komoly kritikát és alternatívát megfogalmazó partnere az államnak vagy egy befektetőnek, ha időben bevonják a tervezésbe, ha aktívan részt vehet az előkészítésben, ha megfogalmazhatja igényeit, védheti az általa képviselt érdekeket. A Levegő Munkacsoport híd a környezet és befektetők között. Sok ilyen civil szervezetre lesz még szüksége az országnak. Elkötelezettek céljaik érdekében, még úgy is, hogy olyan területen fejtik ki tevékenységüket, amelyről sokan még nem is érzékelik, hogy mekkora jelentőségű.

Az Év Egyéni Adományozója: Küllői Péter
Gyakran a jótékonykodás, adományozás  – nem elítélhető módon – a sikeres üzletember személyes és vállalati imidzs-építésének része. Díjazunk, és örömmel díjaztunk ilyen személyt is korábban. Küllői Péter esetében azonban egy másfajta magatartásról van szó: azon kivételes személyek közé tartozik, akik adományozási, jótékony tevékenységüket nem a nyilvánosság előtt végzik. Küllői Péter aktív üzleti tevékenységét befejezve saját vagyonának és életének nagy részét kizárólag jótékony célokra fordítja. Üzletemberként már elhatározta, hogy e célért fog dolgozni, és az üzleti élettől való elköszönése után tudatosan, átgondoltan folytatja jótékonysági munkáját. A for-profit szektorban szerzett tapasztalatát, és az üzleti gondolkodásmódot próbálja meg a non-profit szektorban is tanítani, és a jó célok érdekében használni.

Az Év Vállalati Adományozója: Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
A MOL támogatási érzékenységével, és kiemelkedő adományozói tevékenységével méltán került, és került be az „adományozói elitbe”. Nemzetközi szinten kiemelkedőnek, exkluzívnak számít, ha egy nagyvállalat nyereségének 1%-át fordítja támogatási célokra. A MOL Nyrt. így a magyarországi vállalatok között szinte a legerősebbként vesz részt 0,8%-os ráfordítással az adományozói élvonalban. A támogatásaik sokrétűek, megtalálják azokat az érzékeny területeket, ahol helyben nagy szükség van a segítségre, ugyanakkor átgondolt stratégia mentén dolgoznak, országos és regionális szinten is. Előremutató, hogy partnereik, támogatottjaik között környezetvédő szervezet is található, ezzel is kifejezve, hogy a társadalmi felelősségvállalás minden területét egyformán fontosnak tartják, és nyitottak bármilyen, arra érdemes együttműködésben részt venni. Évtizedes, együttműködésre épülő tevékenységükből eredően ismerik a civil szféra problémáit, érzékenyen reagálnak a civil társadalom aktuális mozgásaira, igényeire.

KORÁBBI DÍJAZOTTAK:

 Az Év Vállalati Adományozója Az Év Egyéni Adományozója Az Év Civil Szervezete Különdíjak
1995 Inter-Európa Bank Rt. Fischer Lenke, nyugdíjas Drog Stop Budapest Gayer Gyuláné, szociológus (Életműdíj)
1996 P P Pékáru Kft. Andor György Károly, ferences pap Egri Alternatív Kulturális egyesület 
1997 Shell Hungary Rt. Koczka Ferenc, karmester Európa Jövője Egyesület 
1998 Matáv Darmstadter Sándor, nyugdíjas Megosztott díj az Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Tatabánya és az Óbuda-Békásmegyer Gyermekeinek Egészségéért Alapítvány között 
1999 ÁB-AEGON Általános Biztosító Rt. Friderikusz Sándor Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány Bartha Viki (A Jövő Adományozója Díj)
2000 Siemens Rt. Lakatos Mihály, nyugdíjas Nők a Balatonért Egyesület 
2001 Levi Strauss Magyarország Dr. Frimpong Manso Sámuel Magyar Hospice Alapítvány 
2002 Alcoa Magyarországi Vállalatai Dr. Tamás István Peter Cerny Alapítvány 
2003 Matáv Misetics Bálint Baltazár Színház Alapítvány 
2004 Kisalföld Napilap Horváthné Dr. Porvay Judit Megosztott díj a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet között 
2005 Vodafone Magyarország Zrt. Demján Sándor Délután Alapítvány 

A NIOK KURATÓRIUM TAGJAI
Marschall Miklós (elnök) Transparency International – Berlin
Török Marianna   nonprofit szakértő
Horváth Attila   Horváth és Dubecz Oktatási Tanácsadó
Jellen Kornél   Net-Invest Investment Company
Kirschner Péter   médiatanácsadó
Liptay Gabriella   Magyar Telekom Nyrt., mobil üzletág kommunikációs igazgató
(BrandTrend)