Kategória: Aktuális.

A GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, a hazai étkezési szokásokat feltérképező kutatása szerint Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka – saját bevallása szerint – szívesen főz, és a válaszadók nem egészen egyötöde (19 százalék) nyilatkozott úgy, hogy nem tud főzni. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a sütés-főzés -talán nem meglepő módon – a nők körében örvend nagyobb népszerűségnek: a hölgyek 83 százaléka, míg a férfiak 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen főz.

A kutatás eredményeinek tanúsága szerint minden negyedik magyar naponta, vagy majdnem minden nap a tűzhely mellé áll és maga készíti el ebédjét, vagy vacsoráját. A sütés-főzés elsősorban a nők napi feladatai közé tartozik: a hölgyek 46 százaléka, míg a férfiak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.
Az otthoni főzéshez kapcsolódó egyéb feladatok – így a bevásárlás és mosogatás, melyet a válaszadók 20 százaléka, illetve 48 százaléka naponta végez – szintén a mindennapos házimunkák közé tartoznak és a felmérés szerint e feladatok elvégzése is túlnyomórészt a hölgyekre hárul (a nők 81 százaléka naponta mosogat, 31 százaléka pedig naponta intézi a bevásárlást).

Az étkezéshez kapcsolódó házimunkák úgy spórolhatók meg legkönnyebben, ha otthonunkon kívül étkezünk. Ez azonban nem általános gyakorlat. A megkérdezettek 50 százaléka soha nem étkezik gyorsétteremben, 35 százaléka soha nem jár vendéglőbe vagy étterembe (ez az arány 2005-ben még 45 százalék volt) és 44 százalékuk soha nem élvezi a büfék kínálatát sem.
Bár a munkahelyi/iskolai étkezdék szolgáltatásait is csak viszonylag szűk kör veszi igénybe, a megkérdezettek 14 százaléka munkahelyi/iskolai étkezdében oldja meg a napi étkezését. Körükben legnagyobb arányt két csoport képvisel: egyrészt a 15-19 éves – középiskolás korú – korosztály, valamint a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, egyedülálló, dolgozó férfiak.
(BrandTrend)